sobota 4. dubna 2015

Lesk a bída bratří Collyerů

            Jasnou volbou, když nevím co číst dříve, je téměř cokoli z edice Světová knihovna od nakladatelství Odeon. Tentokrát mi padl zrak na Homera a Langleyho od E. L. Doctorowa. Nemusela jsem pro ně chodit daleko. Stačilo se natáhnout do mé malé sbírky a zabrat se do čtení.
Co všechno se skrývá za zdmi luxusního sídla na 5. Avenue?

Obálka titulu Homer a Langley
zdroj zde
          Vypravěčem celého příběhu je slepý Homer. Seznamuje nás s informacemi ohledně svého oslepnutí, o svých rodičích, domě a samozřejmě bratrovi.  Jeho vyprávění prostupují historické události, které zároveň bratři ignorují, ale zároveň nezapomenutelně nabourávají a mění jejich životy. První světová válka změnila Langleyho. Langley se nadýchal otravného plynu, který mu poškodil plíce. K tomu  roku 1918 propukla pandemie španělské chřipky, které podlehli otec i matka.
           Homer popisuje osamělý život s bratrem narušený občasnými vpády etud ze strany zbývajícího služebnictva a nahodilých návštěvníků v rozletu mnoha a mnoha let. Odposlechne Langleyho strach ze ztráty, která během let narůstá do obřích rozměrů hromadění věcí. Bratři proplouvají skrz měnící  se dobu a podmínky, kdy se jejich ideální svět, mění a hroutí, Stejně jako jejich dům, který po osamění bratrů chátrá a zavaluje se. Má svá vlastní vnitřní pravidla neodpovídající  společenským standardům lidí z okolí ani širší společnosti. Doctorow rozvíjí osudy bratrů dál za hranici jejich skutečného života. Nechává je prožít bláznivé období hippies, zaznamenat útok na baptistický kostel s tragickým úmrtím čtyř holčiček a dotvořit si tak představu o reakcích na vnější podněty.
Vnější podněty po celou dobu příběhu podstatné hlavně pro Langleyho, který se snaží vytvořit univerzální noviny, Proč se zahlcovat každý den novými a novými zprávami, když lze vysledoval stále se opakující strukturu?
           Musím přiznat, že Doctorow překvapil osobitým stylem uchopení skutečného příběhu. Umně vykreslené charaktery mi nedaly spát a inspirovaly mě k nejedné skice a ilustraci. Můžeme sledovat, jak silný zážitek může změnit vše a a nechat balancovat člověka na hranici bláznovství, skrytého zoufalství. Po začtení celý text plyne hladce, bez  nadbytečných pasáží a slov.
             I přesto se nejedná o úplně jednoduché čtení.  Způsob vyprávění ve stylu "falešné dokumentu" může mást. Příběh plyne pomalu bez nijak výrazné gradace a bez množství faktů. Člověk se až utápí v přemíře myšlenek, očesaných na nejstručnější obraz vyjádření. Z oné monotónnosti nás vytrhne až doslov, který dokreslí hluchá místa a projasní celý příběh a tvorbu Doctorowa.


Perlička na závěr:
 Po smrti bratrů Collyerových, newyorští policisté vyklidili z jejich domu okolo 103 tun nepořádku!


Hodnocení :
4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat